Paapuuri SUS

Kutsumanimi: Papu
Rotu: Suomenhevonen
Sukupuoli: Tamma
Väri: Kulorautias
Säkä: 154cm
Ikä: 15 v (s.  11.01.2017) oma
Rekisterinumero: VH19-018-0057
Osaaminen:Helppo B, 90cm
Ennätys:
Omistaja:Anne (VRL-06858) / Saaristo
Kasvattaja: Mixed
Meriitit:

Luonne

Kun överiksivedetyltä tyhjäpääkarikatyyriltä kysytään lempihedelmää, vastaus voi hyvinkin olla porkkana. Papu ainakin vastaisi moiseen kysymykseen jotain yhtä fiksua, mikäli osaisi puhua. Sen päähän ei montaa samanaikaista ajatusta mahdu, syy-seuraussuhteet eivät mene ihan perille asti eikä tamman logiikka ole läheskään aina aukotonta. Aika usein se muistuttaa lävikköä.

Helppo B / 90cm nyt ei ole erityisen mieltä ylentävä kapasiteetti suomenhevoselle, jos ei nyt aivan onnetonkaan. Papu ei ole mikään liitokavio tai teknisesti paras hyppääjä, enkä kyllä ole aivan varma, onko tamma puolet ajasta lainkaan tietoinen, mitä nyt tehdään. Voi olla, että lihasmuisti tekee enemmän työtä kuin korvien väli.. Ratsutuksen kanssa kesti jokunen tovi (ihan jo perusasioiden kanssa), nykyäänkin tamma toimii vähän viiveellä saamiensa apujen suhteen. Tarkat, täsmälliset tiet vaativat ratsastajalta ennakointia sekä ymmärrystä ratsunsa reaktionopeuden miinusmerkkisyydelle. Raudikko saa kuitenkin kaiken kiitoksen hyvistä hermoistaan sekä täyden kympin asenteestaan. Vaikkei tamma aina ymmärräkään, mitä siltä halutaan, ja välillä samaa tehtävää toistetaan muodossa tai toisessa koko treeni, niin Papu ei hermostu tai turhaudu. Se tekee kuuliaisesti kaiken pyydetyn, koettaa kovasti pohtia saamiensa apujen merkitystä ja ylipäätään huomata, että nyt pyydettiin jotain. Ja taas!

Yleensä valmentajat muistuttavat jokaisen askeleen ratsastamisen tärkeydestä. Papun kanssa sellainen ei kuitenkaan toimi, vaan joskus (useamman askeleen suoralla temmon pysyessä tasaisena) on parempi olla tekemättä mitään, antaa hevosen vain mennä ja ratsastaa vasta seuraava käännös, temponmuunnos tai mitä nyt onkaan vuorossa. Jotkut ratsastajat menevät tässä solmuun, sen sijaan aloittelevammilla ratsastajilla (joiden kohdalla tieto ei vielä ole lisännyt tuskaa) on yleensä hurjan mukavaa Papun kanssa!

Hyppääminenkin onnistuu melko pienellä ratsastuskokemuksella. Riittää, kun ohjaa ja vähän jotenkin muistuttaa edessä olevasta esteestä, niin kyllä Papu hoksaa hypätä. Jaloistaan se saisi olla huolellisempi eikä selänkään käyttö ole ihan priimaa, ponnistuskin tapahtuu joskus vähän niin ja näin. Hypyt ovat kuitenkin jollain ihmeen kurilla hyvinkin tasapainoisia sekä ratsastajalle helppoja. Sarjaesteillä saa olla tarkempana, yksittäisesteet yleensä sujuvat vaikka olisivat kuinka pitkiä tai kapeita. Jotain pientä estelahjakkuuden tynkää?

Kyllähän tällä maastoesteitäkin voi hypätä. Papu ei kyttää muttei myöskään kiellä, oli edessä heppoinen vanerilankku tai kunnon tukki. Maastoretket, peltolaukat, hiihtoratsastus sun muut ovat ihan parasta ajanvietettä Papun kanssa. Yksinkertainen, kyllä, samalla kuitenkin todella luotettava hevonen, joka ei innostuessaan lähde lapasesta tai saa slaagia mikäli oksista tipahtaa lunta takamukselle.

Papu haluaisi haistella sekä maistella kaikkea, joten raudikon päätä saa vähän vahtia vaikka se kuinka on kiinni joko riimunnarulla tai käytävän ketjuilla. Tammaparka ei ymmärrä yhtään, ettei ihan joka asiaa kannata koskettaa, saati laittaa suuhunsa. Plussapuolena madotus sekä raspaus ovat aina olleet huippuhelppoja toimenpiteitä. Satunnainen loimien (tahaton) tuhoaminen on Papun suurin käytösongelma, uteliaisuutta ei oikein voi viaksi laskea. Tamma on seurallinen ja kiltti, ei arastele yhtikäs mitään ja seisoo nätisti paikoillaan vaikka koko päivän. Liikkeelle lähtö on vähän hidasta, ihan kuten ratsastettaessakin, vaan sen kanssa nyt elää. Tietenkään ovia ja portteja ei jätetä tahallaan auki eikä laitumen lankoja kiristämättä, mutta Papun kanssa ei itse asiassa tarvitsisi. Ei se tajunnut lähteä laitumelta silloinkaan, kun laidunkaveri juoksi langoista läpi muu lauma perässään. Papu jäi perään ihmettelemään sekä huutelemaan.

Matkustamisen tai esiintymisen päälle raudikko ei ymmärrä sitten ollenkaan, joten kumpaisenkaan touhun kanssa ei ole ongelmia. Matkan aikana tamma hengailee kuin karsinassaan, kisapaikalla taas ollaan yhtenä kysymysmerkkinä vieraiden hevosten ja vähän kaiken muunkin takia. Työskentelyyn tämä ei onneksi vaikuta, korkeintaan tamman ajatus harhailee tavallista kauempana tiputtaen reaktionopeutta entisestään.

© Lissu T.


0

0

Voittoprosentti: 0%Totoprosentti: 0%

Kuvat

PapuPapuPapuPapu

Suku

i. Mixedin Hatuntekijä
rt, 157cm
ii. Riiviöiden Kuriton
tprt, 158cm
iii. Milkan Rasavilli
prt, 157cm
KTK-III, KRJ-II
iie. Riiviöiden Kerttu
vrt, 155cm
KRJ-I
ie. Kadotettu Varmasti
rt, 150cm
KRJ-II, YLA-II
iei. Helmen Vaaruma
152cm
KRJ-III
iee. Mörkövaaran Virna
157cm
e. Pirunkorven Luovi
rt, 155cm
ei. Fiktion Luotsi
trt, 156cm
KTK-III, Ch-NV, YLA2, KRJ-I, SLA-I
eii. Fiktion Roomu
155cm
SLA-II, KRL-II, YLA3
eie. Fiktion Kikka
155cm
YLA2, SV-I, KRJ-I, SLA-II
ee. Huvin Vienotuuli
rt, 150cm
KTK-III, KRJ-II
eei. Tornado HUI
140cm
VIR MVA Ch, SV I, KRJ I, YLA 2, KTK I
eee. Metsäkartanon Vioola
160cm
KTK-III, SLA-II, KRJ-II

Ei jälkeläisiä


Stats

Statistiikka: 0: 0-0-0-0

Kokonaisvoittosumma: v€

VRKK-pisteet:


Sanottua

31.12.2019 PKK, aksu:
Hauskalla tyylillä tehdyt, melko yksinkertaisen värityksen omaavat kuvat. Varsinkin ensimmäinen kuva jää mieleen."


Näyttelyt

Pvm Paikka Luokka Tuomari Sijoitus Palkinto
31.12.2019PKK18. EM-luokka: kuvagalleriaaksu

Estekilpailut

Pvm Paikka Jaos Luokka Sijoitus

Valjakkokilpailut

Pvm Paikka Jaos Luokka Sijoitus

Kouluratsastuskilpailut

Pvm Paikka Jaos Luokka Sijoitus

Kenttäratsastuskilpailut

Pvm Paikka Jaos Luokka Sijoitus

Lännenratsastuskilpailut

Pvm Paikka Jaos Luokka Sijoitus

Ravit

Pvm Paikka Laji/Jaos Lähtö Sijoitus Voittosumma Hylkäyssyy