Saariston Tykki

Kutsumanimi: Tykki
Rotu: Suomenhevonen
Sukupuoli: Ori
Väri: Rautias
Säkä: 151cm
Ikä: 6 v (s.  16.06.2018) oma
Rekisterinumero: VH18-018-1298
Osaaminen:-
Ennätys:
Omistaja:Anne (VRL-06858) / Saaristo
Kasvattaja: Saariston hevosopisto
Meriitit: KTK-III

Luonne

Saariston Tykki, tutummin vain pelkkä Tykki on lempeä ja lehmänhermoinen vesihirmu. Perusluonteeltaan oikein kiltti ja yhteistyöhaluinen, vaikkakin hieman laiskahko herra. Viihtyy niin yksin kuin suuremmassakin porukassa, eikä vierasta uusia ihmisiä tai eläimiä. Seuraa yleensä mieluummin muiden touhuja sivusta kuin lähtisi itse mukaan. Tykki osaa olla myäs huomionkipeä ja tulla tapittamaan suurilla nappisilmillään, tökkiessään varovasti silkin pehmeällä turvallaan.

Maastakäsiteltäessä ei ole moksiskaan ympärillään pyörivistä ihmisistä ja antaa tehdä kaikki mahdolliset toimenpiteet, jopa eläinlääkärin ja kengittäjän vierailut sujuvat moitteetta. Tuonpa takia taitaa tämä suloinen nallekarhu löytyä kengittäjän sekä eläinlääkärin suosikkiasiakkaiden listalta. Suojat, loimet, riimut sekä suitset kuolaimineen sujahtavat orin päälle helposti ilman luimisteluja tai kireitä ilmeitä. Satula- tai lähinnä satulavyö on sitten eri asia. Satulan saa selkään helposti, mutta satulavyötä kiristäessä vastassa on usein luimiva ja pullisteleva Tykki, mutta ei ori muuta tee. Yrittää vain pelotella satulavyön kiristäjän tiehensä luiminnallaan. Orin voi hoitaa ongelmitta vaikka käytävällä irrallaan, sillä siinä se seisoo, kunnes joku käskee liikkeelle. Letkulla pestäessä heittelee päätään riemusta, nauttiessaan tuosta elämän eliksiiristä. Tykki ei kuitenkaan liiku tässäkään tapauksessa senttiäkään jaloillaan, jos ei käske. Taluttaessa kävelee hieman laiskasti, mutta kuitenkin kiltisti ja kuuliaisesti. Välillä voi ori taluttaessa kokeilla onneaan hakeutumalla lähimmälle ruohotupsulle, mutta jämäkällä komennuksella saa orin jälleen liikkeelle ruohotupsunkin äärestä.

Ratsastaessa Tykki on kuuliainen ja yritteliäs. Ori kantaa ratsastajan kuin ratsastajan kuin kukan kämmenellä. Ori parka menee helposti sekaisin moneen ohjeen sarjoista, joten selvät ja rauhalliset ohjeet ovat orille paikallaan. Vauhtia Tykiltä vaatiessaan on uskallettava käeskeä jämäkästi, sillä ilmaiseksi ei Tykki laukkaile menemään. Esteratsastuksesta ei ole ori oikein koskaan syttynyt, vaan esteet vain ylitetään ja sillä sipuli.Kouluratsastus tuntuu olevan ihme kyllä Tykille mieluisampaa puuhaa. Eihän ori toki paljoa minnekkään taivu, mutta tarpeeksi helppo b tasolle. Maastossa ori on hyvinkin toista maata kuin kentällä. Vauhtia tuppaa puskemaan aina vain lisää ja esteetkin ylittyvät tarmokkaasti sekä näyttävästi. Kyllä Tykinkin kanssa onnistuvat ne pelkät rennot jolkottelu reissut maastoon, mutta se vaatii hetken rauhoittelun ja tilanteen tasaamisen. Uittoreissuilla suositellaan istuttamaan Tykin selkään joku kokeneempi ratsastaja, sillä silloin kun mennään veteen niin silloin oikeasti mennään eikä meinata. Tykki suorastaan syöksyy usein veteen ja loikkii ympäriinsä kuin pieni varsa. Siinä onkin sitten homma saada ori pois vedestä. Aika paljon joutuu usuttamaan, ennen kuin ori tohtii rannalle astua ja jättää tuon ihanan liplattavan veden taakseen.

Tykki on oikein mieluinen lastata sillä ori kävelee rauhallisesti sisään ilman temppuiluja ja on hiljainen matkustaja, joka ei pikku töyssyistä välitä. Myöskin ulos tulo onnistuu vaikkakin välillä hieman rymisten. Kisapaikoilla Tykki tutkii korvat hörössä ympäristöään ja välillä saattaa hirnahdella ohikulkijoille, mutta ylimääräistä tanssahtelua ei Tykki harrasta edes kisapaikoilla. Suoritukseen Tykki keskittyy loistavasti vaikka ympärillä olisi millaista härdelliä tahansa.


0

0

Voittoprosentti: 0%Totoprosentti: 0%

Kuvat

TykkiTykki

Suku

i. Virmalan Vääpeli
tprt, 141cm
KTK-II
ii. Seppeleen Soturi
trt, 146cm
PKK-V, PP-MVA
iii. Letkajenkka
trt, 148cm
VIP MVA Fn, KTK-III
iie. Humaus-Tyttö
tprt, 143cm
PP-MVA
ie. Hirttivaaran Kellokukka
vprt, 146cm
iei. M. Waltari
rt, 145cm
SV-I
iee. Kellotar
vrt, 151cm
YLA3, SLA-III, jälk. B
e. Liekin Janella
rtkm, 150cm
ei. Ionin Apilas
rt, 156cm
KTK-III, TYH-II
eii. Raalan Patruuna
hprn, 158cm
eie. Periäisen Santra
m, 157cm
ee. Rinella
rnkm, 149cm
KV-II
eei. Nukkahukan Rasavilli
km, 147,5cm
eee. Rinonella
prt, 152cm

Jälkeläiset

s. 2019 Saariston Korpraali, e. Routaruusun Hienosokeri


Stats

Statistiikka: 0: 0-0-0-0

Kokonaisvoittosumma: v€

VRKK-pisteet:


Sanottua

31.03.2019 Seppele, Sage:
Kaunispäinen ori. Pitkähkö tammamainen runko. Hyvät leimat.

15.10.2018 PKK:n 83. Kantakirjaustilaisuus, tuomarit:
14 +16 = 60% / KTK-III
- Rotuleima ok, skp-leima heikko. Lihaksikas etuosa, loivat lavat. Jalkojen toteutus hutera; etupolvet heikon oloiset, otj huolittelematon ja vtj liittymä runkoon kehno. Hieno, syvä rautiaan sävy.


Näyttelyt

Pvm Paikka Luokka Tuomari Sijoitus Palkinto
31.03.2019Seppele6. SuomenhevosoriitSageEO-sert

Estekilpailut

Pvm Paikka Jaos Luokka Sijoitus

Valjakkokilpailut

Pvm Paikka Jaos Luokka Sijoitus

Kouluratsastuskilpailut

Pvm Paikka Jaos Luokka Sijoitus

Kenttäratsastuskilpailut

Pvm Paikka Jaos Luokka Sijoitus

Lännenratsastuskilpailut

Pvm Paikka Jaos Luokka Sijoitus

Ravit

Pvm Paikka Laji/Jaos Lähtö Sijoitus Voittosumma Hylkäyssyy