SadeSharazade

Kutsumanimi: Sade
Rotu: Angloarabi
Sukupuoli: tamma
Väri: mustanruunikko, tähtipiirto polvi- ja puolisukat
Säkä: 165cm
Ikä: 3 v (s.  04.06.2016) oma
Rekisterinumero: VH19-034-0023
Osaaminen:
Ennätys:
Omistaja:Saana Talvilehto
Kasvattaja: Auburn Estate
Meriitit:

LuonneSharazade on kuvankaunis, mutta vielä hyvin nuori täysiveritamma, joten hevosten kanssa hieman enemmän tekemisissä olleet osaavatkin jo kenties hieman aavistella, että kyseessä on jossain määrin astetta herkempi ja reaktiivisempi hevonen.

Sade ei kieltämättä sovellu aloittelijoiden käsiin ja sen kanssa saa kokeneempikin välillä olla tarkkana, ettei jää jalkoihin; Sade nimittäin reagoi vielä isosti pieniin säikähdyksiin eikä sen huomio myöskään aina ole ihmisissä, vaan välillä ihan jossain muualla. Nuori tamma kun ei vielä kauaa jaksa keskittyä samaan asiaan, vaan huomio siirtyy helposti kiinnostavampaan kohteeseen ja Sateen kanssa saakin oikeasti tehdä töitä tamman motivoimiseksi ja mielenkiinnon ylläpitämiseksi. Saana on lähtenyt ratkaisemaan (ainakin teoriassa ja ajatuksen tasolla) tätä positiivisen vahvistamisen ja naksutinkoulutuksen kautta.

Sateen koulutushan on siis oikeastaan vasta alkamassa. Kasvattaja on kyllä totuttanut tamman varsasta asti käsittelyyn ja se osaa useimmiten seistä nätisti aloillaan harjattavana, vaikka usein se silti puuhailee myös omiaan, kuten hamuilee riimunnarua tai tutkii harjakopan sisältöä, ellei sitten töni hoitajaansa huomion toivossa. Pitkiksi venyvien hoitohetkien aikana Sade kuitenkin alkaa osoittamaan kyllästymisen merkkejä ja lattian kuoputus etukaviolla on yksi näistä huonommista tallitavoista, mitä Sateelta löytyy. Kavioiden nosto on myös vieläkin hieman jännittävä kokemus Sateen mielestä ja se ei aina antaisi nostaa kavioitaan kunnolla ylös. Kengittäjän kyläily aiheuttaakin helposti hermostunutta puhinaa ja korvien kääntelyä, mutta tämä on yksi niistä asioista, joihin Saana haluaa paneutua tulevina kuukausina Sateen koulutuksen suhteen.

Yleisesti ottaen hoitotoimenpiteet sujuvat kuitenkin oikein mukavasti ottaen huomioon, miten nuori hevonen oikeasti on kyseessä. Sade on hyvin fiksu ja oppivainen hevonen silloin, kun se jaksaa keskittyä. Loimitus ja päitsien päähän laitto sujuvat helposti, mutta suojien laitto aiheuttaa jälleen hieman levottomuutta. Sade on tosiaan herkkä jaloistaan ja vaikka Sade on yleensä aina tutustumassa uusiin asioihin korvat hörössä, se myös jännittää helposti ja osoittaa, jos jokin tuntuu epämukavalta. Vaikka Sade on hyvätapainen, se ei myöskään luota ihmisiin heti, vaan luottamuksen syntyminen vaatii aikaa ja tutustumista puolin ja toisin. Kuten aiemmin mainittua, Sade on myös jossain määrin herkkä säikkymään ja se reagoi helposti pakenemalla, jos jotain yllättävää tapahtuu.

Muiden hevosten seura kuitenkin luonnollisesti rauhoittaa Sadetta ja tammalle tekeekin hyvää päästä opettelemaan käytöstapoja laumassa. Sade on kuitenkin vielä melko varsamainen ja se tykkää koetella lajitovereiden kärsivällisyyttä pienillä näpläisyillä, eikä se välttämättä tajua lopettaa ennen kuin saa itse maistaa omaa lääkettään. Toisaalta tamma haluaa kuitenkin vain leikkiä ja se purkaakin mielellään energiaa kaverin kanssa kahinoimalla tai ravaamalla aktivointipallon perässä pitkin tarhaa. Sateelle tekee myös hyvää tarhailla ja liikkua epätasaisessakin maastossa, jotta tamman koordinaatio ja tasapaino pääsevät kehittymään entisestään ja se oppii liikkumaan vaivattomasti monenlaisessa maastossa.

Kuljetusautoon Sade nousee esimerkiksi kauralla lahjottuna, mutta mieluiten se kulkee autoon toisen hevosen perässä. Sääolosuhteet vaikuttavat myös Sateen käytökseen, tuulisella säällä tamma on erityisen säikky ja hermostunut ja vesi myös jossain määrin jännittää vielä nuorta tammaa. Purojen yli astuminen yhtälailla kuin vesiletkun näkeminen voivat aiheuttaa jälleen hermostunutta puhinaa, mutta näistäkin haasteista selvitään kyllä keskustelemalla (tai vähintäänkin lahjomalla). Sadetta voisi siis kuvailla melko tyypilliseksi täysiveriseksi, mutta kyllä sillä on myös järkeä sekä älyä päässään ja oikean ihmisen käsissä siitä tulee varmasti vielä oikein hieno ratsuhevonen. Tietenkin Saana toivoo olevansa se oikea ihminen Sateelle ja heidän yhteinen taipaleensa onkin vasta alussa.

© Saana Talvilehto


0

0

Voittoprosentti: 0%Totoprosentti: 0%

Kuvat


Ei jälkeläisiä


Stats

Statistiikka: 0: 0-0-0-0

Kokonaisvoittosumma: v€

VRKK-pisteet:


Sanottua


Näyttelyt

Pvm Paikka Luokka Tuomari Sijoitus Palkinto

Estekilpailut

Pvm Paikka Jaos Luokka Sijoitus

Valjakkokilpailut

Pvm Paikka Jaos Luokka Sijoitus

Kouluratsastuskilpailut

Pvm Paikka Jaos Luokka Sijoitus

Kenttäratsastuskilpailut

Pvm Paikka Jaos Luokka Sijoitus

Lännenratsastuskilpailut

Pvm Paikka Jaos Luokka Sijoitus

Ravit

Pvm Paikka Laji/Jaos Lähtö Sijoitus Voittosumma Hylkäyssyy