Epämusta

Kutsumanimi: Muusa
Rotu: Suomenhevonen
Sukupuoli: Tamma
Väri: Mustanvoikko
Säkä: 164cm
Ikä: 5 v (s.  04.01.2021) oma
Rekisterinumero: VH21-018-0371
Osaaminen:Työ, valjakko
Ennätys:
Omistaja:
Kasvattaja: Hiekka-Ahon Hevostalli
Meriitit: PP-MVA

Luonne

Muusan kanssa työskentely nostaa kuin huomaamatta standardeja, joilla muidenkin hevosten ajettavuutta arvostelee. Tamma on niin toimiva, pehmeä, hyvä ajaa, vireä ja työteliäs sortumatta liian innokkuuden mukanaan tuomaan huolimattomuuteen, ettei ohjaksissa voi kuin hymyillä. Tukkisavotta sekä muu työajo sujuvat rauhallisella, itsevarmalla otteella sekä erinomaisella vetotekniikalla, ja aivan yhtä vakuuttava Muusa on valjakkoajon parissa.

Jo nuorena Muusa otti luontevasti paikkansa melko korkealta tallin hierarkiasta, eikä se suostu luopumaan asemastaan. Muusa kyllä rapsuttelee aika lailla ketä tahansa eikä häädä muilta heiniltään huvikseen. Näen voikossa hyvän, reilun (tulevan) johtajatamman, Ihmisten kanssa Muusa on aina tullut hyvin juttuun. Se ei kerjää huomiota, muttei koskaan kieltäydy rapsutuksista (leuan alla, korvien takana sekä lavoissa on parhaat rapsutuspaikat). Tamma nautiskeleekin huomiosta ylähuuli pitkänä tai vaihtoehtoisesti niin rentona, että meinaa nukahtaa alahuulen valuessa hissukseen lähemmäs lattiaa. Rentona ja rauhallisena tämä pysyy läpi joka toimenpiteen, kengitykset, raspaukset tai klippaukset eivät häiritse, pesarin lattiakaivo ei pelota ja oikeastaan matolääkekin maistuu ihan mukiinmenevältä. Muusan kaltaisten hevonen on oiva aloittelijan opettaja, kärsivällinen ja ymmärtäväinen kaiken mahdollisen sekä vähän mahdottomankin suhteen.
Muusaltakin löytyy muutama huvittava omaleimaisuus. Vetoketjut ovat voikon mielestä hillittömän hauskoja, eikä tamma kyllästy leikkimään niillä. Mikäli ihminen antaa, tamma ottaa varoen kiinni esimerkiksi takin povitaskun vetoketjusta liikutellen sitten päätään sekä vetoketjua ylös alas. Tämä on sitten touhua, jonka parissa Muusa viettäisi varmasti päiväkausia.

Niin kioskikirjakliseeltä kuin tämä kuulostaakin, Muusan ohjaksissa jokainen päivä paranee. Itsevarmuutta huokuva suomenhevonen selkeästi tietää mitä on tekemässä. Hätiköinti tai jännittäminen eivät ole koskaan kuuluneet Muusan sanavarastoon. Nuorena, opetellessaan asioita, voikko suhtautui yrityksiin ja erehdyksiin aivan yhtä positiivisesti kuin onnistumisiin. Aivan mieletön hevonen. Kiitettävän vetotekniikan sekä asenteen lisäksi myös tamman liikkeet ovat siellä kiitettävän puolella. Pitkät, suorat ja väljät askeleet, erinomainen takaosan työntö, liike käy koko kropan läpi jokaisessa askellajissa. Erityisesti tamman käynti ansaitsee kaiken suitsutuksen! Muusa on kyllä pelkkää kehua ja kiitosta koko hevonen, eikä näin hienon tamman ylistäminen edes hävetä, vaikka miten stereotyyppinen suomalainen pitää kynttilänsä vakan alla eikä huutele onnestaan muille. Parhaiten Muusa viihtyy metsämaisemissa, niin metsätyön kuin kärrylenkkien parissa. Tamma tekee työnsä aina hyvillä mielin, rentona ja tyytyväisenä, metsässä se vain taitaa olla eniten kotonaan. Valjakkoajon maratonkoe lienee voikon suosikki juuri miljöön vuoksi. Ei tamma kentällä tai maneesissakaan masennu tai tee töitä yhtään heikommalla motivaatiolla.

Jokin tamman olemuksessa saa ihmiset huomaamaan sen. Muusa ei sinänsä ole karismaattinen, ennemminkin se on vaikuttava, arvokkaan oloinen hevonen. Ja onhan tämä kuvauksellinen, se tietenkin tekee osansa. Muusa on loistava osoitus siitä, että itsevarmuus on hiljaista ja rauhallista, epävarmuutta pitää paikata kovaäänisellä pullistelulla. Vilkkaimmillakin kisapaikoilla tamma pysyy rauhallisena, katselee vain uteliaana ympärilleen keskittyen kuitenkin aina täysin ihmiseensä sekä työhön, oli se sitten varikolla kävelyä tai vetokokeen seuraava porras. Muusa yrittää aina parhaansa, kun siltä vain kauniisti pyytää.

© Lissu T.


0

0

Voittoprosentti: 0%Totoprosentti: 0%

Kuvat

Armo

Suku

i. Hopean Takatalvi
rnvkk, 158cm
ii. Hopean Oskari
rn, 155cm
iii. Surma-Sana
rn, 152cm
iie. Origamikukka
rt, 157cm
ie. Hopean Lasilintu
vkko, 156cm
iei. Pölhö-Peikko
m, 151cm
iee. Lasikuutamo
vkko, 157cm
e. Mustamagia
m, 157cm
PKK-V
ei. Hirttivaaran Kirvu
vrt, 160cm
KTK-III
eii. Hurja
rt, 167cm
VIP MVA Fn, PKK-V, KTK-II, TYH-III
eie. Urmakka
vrt, 152cm
ee. Sotamaalauksen Epäpyhä
hprn, 159cm
eei. Musta raamattu
hpm, 166cm
eee. Rubiininkantaja
prt, 150cm

Ei jälkeläisiä


Stats

Statistiikka: 0: 0-0-0-0

Kokonaisvoittosumma: v€

VRKK-pisteet:


Sanottua

29.05.2021 Saaristo, 2070:
Kaunis, pehmeä kynänjälki ja varmaa teknistä osaamista. Häikäisevän kaunis väripaletti ja postikorttimainen tilanne asettelua myöten. Jo pelkästä puiden toteutuksesta voisi palkita erikseen! Rauhallinen työtilanne, kuorman vetäminen näyttää helpolta ja hevonen rennolta. EM: Värimaailma

15.05.2021 Metsätalli, Kics:
EM: Tekniikka


Näyttelyt

Pvm Paikka Luokka Tuomari Sijoitus Palkinto
14.08.2021Saariston hevosopisto5. Muu kuva: Työskentelykuva työhevosille,Lissu T.KP
29.05.2021Saaristo5. Työskentelykuva työhevosilleLissu T.KP, EM
22.05.2021Rowan Park9. Muu kuva: Työn riemuak.KP
15.05.2021Metsätalli5. Muu kuva: TyöajokuvaKicsKP, EM

Estekilpailut

Pvm Paikka Jaos Luokka Sijoitus

Valjakkokilpailut

Pvm Paikka Jaos Luokka Sijoitus

Kouluratsastuskilpailut

Pvm Paikka Jaos Luokka Sijoitus

Kenttäratsastuskilpailut

Pvm Paikka Jaos Luokka Sijoitus

Lännenratsastuskilpailut

Pvm Paikka Jaos Luokka Sijoitus

Ravit

Pvm Paikka Laji/Jaos Lähtö Sijoitus Voittosumma Hylkäyssyy

Työhevoskilpailut

Pvm Paikka Jaos Luokka Sijoitus
24.10.2021 Halluharjantila TYH 7. Veto 2/22
24.10.2021 Halluharjantila TYH 1. Käyttöajo 4/23
26.10.2021 Halluharjantila TYH 7. Veto 3/22
26.10.2021 Halluharjantila TYH 3. Metsäajo 2/22